Karoline Edtstadler: Austria mbështet Ballkanin Perëndimor!

Intervistë me Karoline Edtstadler, Ministre Federale për Bashkimin Evropian, mbi fillimin e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Këshilli tani ka vendosur njëzëri të hapë negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Disa muaj më parë, kishte ende një veto nga disa vende. Cila mendoni se është arsyeja që tani të gjitha vendet anëtare të BE janë në favor të hapjes së negociatave? Çfarë kontribuoi në këtë ndryshim të humorit?

Në fillim dëshiroj të them se ishin vetëm pak vende, që kohët e fundit ishin skeptikë në lidhje me zgjerimin e BE-së, me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së janë gjithmonë të prirura për të përmirësuar procesin e përgjithshëm të pranimit, në mënyrë që të kenë një pasqyrë më të mirë dhe një kontroll më të mirë. Në lidhje me këto dy pika, Komisioni Evropian për këtë arsye dorëzoi propozime për përmirësimin e metodologjisë së pranimit në 5 shkurt 2020, dhe reagimet ndaj tyre ishin vazhdimisht pozitive. Në të njëjtën kohë, raportet e përkohshme të Komisionit Evropian për përparimin e reformës të bërë në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut në Mars 2020 ishin - siç pritej - pozitive. Që nga presidenca austriake e BE-së në gjysmën e dytë të vitit 2018, ne kemi punuar intensivisht për rajonin e Ballkanit Perëndimor, sepse përfaqëson një zonë sigurie dhe stabiliteti për të gjithë Evropën. Fakti që Maqedonia e Veriut, për shembull, ka arritur të gjejë një zgjidhje për debatin mbi emrin me Greqinë, gjithashtu ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme për të parë në një tjetër dritë, mbi të gjitha pro-evropiane këto vende. Në përgjithësi, kjo përfundimisht i ka bindur të gjithë, gjë që është një sukses i madh.

"Cili ishte qëndrimi i Austrisë në lidhje me këtë? A pati Austria mundësinë të kontribuonte në këtë ndryshim mendjeje?"

Për Austrinë ishte gjithmonë e qartë se futja e vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE me qëllim anëtarësimin e plotë, është thelbësore për stabilizimin në rajon dhe si pasojë, për sigurinë në Evropë. Kjo ka qenë gjithmonë një përparësi kryesore e politikës së jashtme. Sidoqoftë, është gjithashtu përgjegjësia jonë si shtete anëtare të BE t'u japin vendeve një perspektivë konkrete të pranimit. Zgjidhja e çështjes së emrit midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut në shkurt 2019, ka qenë provë e tërheqjes që mund të zhvillohet prej një perspektive realiste për anëtarësimin në BE. Kjo është arsyeja pse tema e zgjerimit ishte gjithmonë një çështje thelbësore në diskutimet që kisha me homologët në "Tour de Capital". Kjo ishte veçanërisht e vërtetë në vizitën time të parë jashtë vendit, si Ministre Austriake E Evropës kur takova Sekretarin e Shtetit Francez de Montchalin në Paris, në fillim të janarit për një diskutim pune.

Por takimi me Ministrin e Jashtëm Hollandez Blok në shkurt ishte gjithashtu për këtë temë, pasi gjendja në Hollandë ishte mjaft skeptike. Gjithashtu, unë i mbajta hapur kanalet e bisedimeve në drejtimin tjetër, për shembull me Zëvendëskryeministrin e Maqedonisë së Veriut Osmani në Vjenë në fund të shkurtit. Sidomos në kohë krize, bëhet e qartë edhe një herë se mbështetja për këtë rajon ka një rëndësi të madhe

Hapja e negociatave ka parakushte të caktuara, që duhet të plotësojnë Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria. Cilat janë kushtet më të rëndësishme për ju dhe a janë ato të mira për të ardhmen e këtyre dy vendeve?

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria i plotësuan të gjitha kriteret dhe duhej të prisnin një kohë të gjatë për miratimin e Këshillit. Reformat e gjera ishin vendimtare për hapjen e negociatave të pranimit me të dy vendet. Në Shqipëri, këto përfshinin rishikimin e të gjithë gjykatësv e dhe prokurorëve ("vetting"), dhe në Maqedoninë e Veriut zgjidhjen e mosmarrëveshjes 27-vjeçare me Greqinë, përmes marrëveshjes së Prespës në shkurt 2019 dhe ndryshimin e emrit, si dhe përparime të rëndësishme në sundimin e ligjit dhe pavarësinë e gjyqësorit, thelbësore këto për hapjen e negociatave të pranimit me të dy vendet.

Megjithë vendimin unanim, disa vende anëtare të BE-së janë ende shumë skeptike në lidhje me faktin nëse Shqipëria - veçanërisht - do të ishte me të vërtetë e gatshme për anëtarësim së shpejti. Kishte gjithashtu diskutime që procedura e pranimit duhej t’u nënshtrohej  përgjithësisht disa reformave. A ka pasur ndonjë përkufizim të dhënë? 

Ndërkohë, ka pasur një marrëveshje për procedurën e përmirësuar të pranimit të përmendur tashmë në fillim, e cila përfshin pikat e mëposhtme:

drejtimi më i fortë politik i procesit (përfshirë samite më të shpeshta dhe takime ministrore); raporte progresi operacionale që synojnë rekomandime konkrete për veprim; përfshirje më e madhe e shteteve anëtare në përgatitjen e raporteve; përdorimi më i mirë i mjeteve ekzistuese nxitëse ose sanksionuese.

Çështjeve kryesore për të cilat duhet të negociohet, siç është sundimi i ligjit, funksionimi i një institucioni demokratik, administrata publike dhe progresi i programeve të reformës ekonomike, duhet t'u kushtohet vëmendje e veçantë gjatë gjithë procesit të pranimit. Sidoqoftë, aderimi mund të bëhet vetëm nëse përmbushen të gjitha kriteret e nevojshme. / Marrë nga Newsregion