Histori nga vendi

Kanë nisur sot në Shkodër, takimet me studentë të Universitetit "Luigj Gurakuqi" të qytetit, me qellim jo vetëm prezantimin e mundësive që ofron BE për këta studentë dhe këtë institucion të arsimit të lartë, por edhe trajtimi i temave të ndryshme në lidhje me integrimin evropian të vendit.

Aktiviteti i sotëm, trajtoi temën “Bashkia Shkodër dhe Integrimi Evropian” – “Të njohim sa më thellë Bashkimin Evropian”, me studentët e vitit të 3-të të Fakultetit Ekonomik të këtij Universiteti.

Në datën 3 Prrill 2018, Këndi i BE në bashkinë Shkodër, organizoi takimin me temë “Të njohim Bashkimin Evropian” me nxenësit e  shkollës 9 vjeçare “Branko Kadia” të këtij qyteti.
Qëllimi i këtij aktiviteti ishte zgjerimi i njohurive dhe informacionit në lidhje me BE-në si pjesë e kurrikulës mësimore të këtyre nxënësve. 

Kjo ishte tema që sot Këndi i BE në bashkinë Rroskovec organizoi me të rinjtë e këtij qyteti duke ofruar një hapësire të gjerë bashkëbisedimi.  
Ndryshimi e klimës, veprimtaria njërëzore mbi mjedisin dhe efekti serë janë problemet më shqetësuese me të cilat po ndeshet njërëzimi në vitet e fundit. Ndaj pikërisht rreth kësaj teme, të rinjtë pjesëmarrës shfaqën idetë e tyre se si do të mundeshin ata të kontribuonin dhe ndryshonin në mjedisin ku jetojnë.

Në datën 17 Prrill 2018, në kuadër të “Javës së Tokës” këndi i BE në bashkinë Patos, së bashku me të rinjtë e qytetit iu bashkua aksionit vullnetar “Pastrojmë tokën që duam” të inicuar nga ekipi i Këndit.

Ky aksion kishtë për qëllim pastrimin e rrugëve në zonën hyrëse të qytetit.  

Gjatë këtij aktiviteti, të rinjtë shpërndanë gjithashtu fletëpalosje ndërgjegjësuese të ndryshme me tematikë mbrojtjen e tokës në disa biznese lokale të cilët operojnë në Bashkisë Patos,

Në datën 14 Prrill 2018, në aktivitetin e përmuajshëm "E PREMTJA E GRAVE"  Këndi i BE në bashkinë Patos, prezantoi përpara përfaqësuesve të Platformës Lokale të Grave të qytetit, integrimin gjinor dhe rëndësinë e tij në proçesin e fuqizimit  të femrave në nivel lokal, bazuar në angazhimin e BE për barazinë gjinore dhe praktikat më të mira të saj.
Në fund të prezantimit u vu në evidencë fakti se administrata e Bashkisë Patos plotëson raportin gjinor pasi 53% e punonjësve janë femra dhe kryesisht janë në nivele drejtuese. 

Në datën 19 Prrill 2018, në kuadër të “Javës së Tokës”, këndi i BE-së në bashkinë Patos në bashkëpunim me zyrën e Mjedisit të kësaj bashkie, si dhe nxënësit e disa shkollave të qytetit, zhvilluan konkursin mjedisor “Arti që fillon nga koshi”.
Në këtë konkurs, nxënësit prezantuan disa objekte të përgatitura prej tyre me materiale të riciklueshme si dhe u testuan lidhur me njohuritë e tyre mbi legjislacionin evropian për mbrojtjen e mjedisit.

Në datën 24 Prrill 2018, Këndi i BE-së në bashkinë Patos, në bashkëpunim me punonjësit e administratës dhe ndërmarrjen e gjelbërimit të kësaj bashkie, zhvilluan një aksion pastrimi përgjatë rrugës "Unaza" dhe lulishteve të qytetit.

Kësaj nisme iu bashkuan dhe shumë të rinj e të reja nga qyteti, të cilat së bashku me ekipi e Këndit të BE dhe punonjësit e bashkisë, mundësuan gjithashtu ehde shpërndarjen e mesazheve të ndryshme ndërgjegjësuese për mbrojtjen e mjedisit.
 

Në datën 3 Maj 2018, Këndi i BE-së në Bashkianë Patos, në bashkëpunim me Sektorin e Shërbimit Social të kësaj bashkie, zhvilluan një takim informues për të drejtat e fëmijëve. Gjatë këtij takimi tematik, debati vuri theksin në faktin që përveç të drejtave fëmijët duhet të njohin edhe përgjegjësitë e tyre. Diskutantë të ndryshëm gjatë takimit patën në qendër të vëmendjes kahasimin midis nivelit të repsektimit të të drejtave të fëmijëve në Shqipëri dhe në vendet evropiane.

Në datën 8 Maj, në kuadër të javës Evropiane"  dhe pikërisht një ditë para ditës së Evropës data 9 Maj, Këndi i Be-së Bashkia Patos u vizitua nga përfaqësuese e Delegacionit Evropian Znj.Monika Bylaite, Zv.Ambasadore e Rumanisë Znj.Cristina Norcisa Halacu Nicon,  dhe Z.Elvis Toçi Konsull nderi i Rumanisë.
Delegacioni vizitoi këndin e BE-së dhe zhvilloi një takim në zyrën e Kryetares së Bashkisë Znj. Rajmonda Balilaj ku diskutuan lidhur me sfidat e procesit të integrimit në nivel lokal.

Në datën 8 Maj 2018, në kuadër të javës Evropiane, në përfundim të forumit "Bashkëbisedim për Bashkimin Evropian" ndalesa e radhës e përfaqësuesve të Delegacionit të BE në Patos ishte vizita në disa sipërmarrje të qytetit. 
Në qytetin e Patosit operojnë dy sipërmarrje të mëdha Fasonerie: “Picari” i cili prodhon dhe eksporton në tregun evropian këpucë dhe “Tur Tekstil” i cili prodhon dhe eksporton veshje.

Faqet